Terug

Zwangerschapswens

Zwangerschapswens

Vrouwen met een stollingsstoornis en een zwangerschapswens worden voor preconceptionele counseling doorverwezen naar een hemofiliebehandelcentrum. Mogelijke problemen rondom het zwanger worden worden hieronder toegelicht.

Pre-conceptionele counseling uitklapper, klik om te openen

Het belang van preconceptionele counseling in een hemofiliebehandelcentrum is groot: met de juiste begeleiding voor aanvang van de zwangerschap zijn de toekomstige ouders goed geïnformeerd over erfelijkheid, eventuele complicaties, maar ook de mogelijkheden voor prenatale diagnostiek en eventuele behandelmogelijkheden om overerving te voorkomen. Dit laatste geldt voor hemofilie draagsters, waar embryoselectie mogelijk is met behulp van een IVF-traject en pre-implantatie genetische diagnostiek.

Hevige menstruaties uitklapper, klik om te openen

Rondom het zwanger worden kunnen vrouwen met een stollingsstoornis opnieuw last krijgen van hevige menstruaties doordat het pilgebruik wordt onderbroken. Hiervoor kan stollingscorrectie nodig zijn.

Ovulatie bloedingen uitklapper, klik om te openen

Rondom de eisprong kan een bloeding optreden bij het ovarium, dat wil zeggen in de buikholte van het kleine bekken. Dit leidt tot hevige midcyclische buikpijn en bij een ernstige bloeding ook tot Hb-daling. Behandeling bestaat in eerste instantie uit stollingscorrectie.

Miskramen uitklapper, klik om te openen

Ernstige aangeboren fibrinogeendefecten en FXIII-defici├źntie zijn duidelijk geassocieerd met herhaalde miskramen. Preventieve stollingscorrectie kan nodig zijn voor een doorgaande zwangerschap. Bij overige aangeboren stollingsstoornissen is niet zo'n duidelijke associatie met miskramen aangetoond. Wel kan een miskraam gepaard gaan met hevig bloedverlies, waarvoor stollingscorrectie nodig is.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Menu