Terug

Seksualiteit

Seksualiteit

De gevolgen van een stollingsstoornis kunnen de seksualiteit negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om dit bespreekbaar te maken tijdens het consult.

Eerste keer uitklapper, klik om te openen

Bij de eerste keer vrijen kan een nabloeding optreden door perforatie van het maagdenvlies. Dit kan worden behandeld met stollingscorrectie

Bloedingen tijdens en na het vrijen uitklapper, klik om te openen

Contactbloedingen kunnen voorkomen bij het vrijen. Het is van belang dit bespreekbaar te maken tijdens het consult.

Vaginale droogheid uitklapper, klik om te openen

Bij vaginale droogheid kunnen door de wrijving van de penis kleine wondjes in de wand van de vagina ontstaan, die behoorlijk wat bloedverlies kunnen geven. Goede seksuele opwinding en het gebruik van glijmiddel kan al afdoende zijn. Eventueel kan vooraf preventief tranexaminezuur gebruikt worden of stollingscorrectie, afhankelijk van de onderliggende stollingsstoornis.

Anale seks uitklapper, klik om te openen

Bij anale seks moet ook een goed glijmiddel worden gebruikt om verwondingen te voorkomen. Spier- of gewrichtsbloedingen door het vrijen komen zeer zelden voor. Alleen vrouwen met ernstige von Willebrand ziekte en draagsters van hemofilie met een sterk verlaagd FVIII of FIX gehalte lopen risico.

Aanvullend onderzoek/uitstrijkje uitklapper, klik om te openen

Contactbloedingen zijn altijd een reden voor aanvullend onderzoek door een gynaecoloog. Ook bij vrouwen met een stollingsstoornis. 

De Van Creveldkliniek heeft een informatieboek 'Sexuality and Bleeding Disorders' uitgegeven over seksualiteit bij stollingsstoornissen. Hierin worden diverse aspecten van seksualiteit bij jongere en oudere patiënten met een stollingsstoornis beschreven, onder andere over de lichamelijke en psychosociale effecten van pijn of bloedingen op de seksuele activiteit. Daarnaast geeft het tips hoe seksualiteit bespreekbaar gemaakt kan worden in de spreekkamer. 

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Menu