Terug

Hevig menstrueel bloedverlies na eerdere zwangerschap(pen)

Hevig menstrueel bloedverlies na eerdere zwangerschap(pen)

De behandeling van hevig menstrueel bloedverlies na een eerdere zwangerschap hangt af van de wens tot behoud van vruchtbaarheid en heeft drie pijlers: ondersteunend, gynaecologisch en stollingscorrectie. Hevige menstruaties hebben ook invloed op de seksualiteit en het is belangrijk dit bespreekbaar te maken.

Levonorgestrelspiraal uitklapper, klik om te openen

De eerste keus van behandeling op wat latere leeftijd is een levonorgestrelspiraal boven de orale anticonceptiepil in verband met het tromboserisico. Bij onvoldoende effect wordt tranexaminezuur toegevoegd in voldoende hoge dosering (zie stollingscorrectie).

Endometriumablatie of uterusextirpatie uitklapper, klik om te openen

Als er geen wens meer is tot behoud van vruchtbaarheid zijn er ook meer definitieve behandelopties, zoals endometriumablatie of uterusextirpatie. Bij endometriumablatie wordt het baarmoederslijmvlies weggebrand met behulp van een vaginaal ingebrachte probe.

Het is bij endometriumabliatie en uterusextirpatie belangrijk om de stolling te corrigeren in overleg met het hemofiliebehandelcentrum.

Keuzekaart voor de vrouw uitklapper, klik om te openen

Er is een keuzekaart ontwikkeld die vrouwen met veel menstrueel bloedverlies kan helpen met de keuze van behandeling. Daarbij dient wel te worden opgemerkt dat NSAID's relatief gecontraïndiceerd zijn bij vrouwen met een stollingsstoornis, in verband met het additionele remmende effect op de trombocytenfunctie.

Behandeling bij vrouwen die geen kinderwens (meer) hebben uitklapper, klik om te openen

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Menu